Oljčna olja

na stran

Ekstra deviška oljčna olja – Naravna izbira za podporo zdravju

V spletni trgovini z zdravo prehrano vam ponujamo široko izbiro kakovostnih ekstra deviških oljčnih olj za različne kulinarične užitke in podporo zdravju. Ekstra deviška oljčna olja so naravni vir antioksidantov in zdravih maščob, ki prispevajo k uravnoteženi prehrani ter so nepogrešljiva pri kuhanju in začinjanju jedi. Ampak pozor ! Najbolj kakovostna so ekstra deviška oljčna olja.

Prednosti uporabe ekstra deviških oljčnih olj

Oljčna olja so priljubljena zaradi svojih številnih koristi za zdravje in dobro počutje. Redna uporaba kakovostnega ekstra deviškega oljčnega olja prispeva k boljši prebavi, nižjemu krvnemu tlaku in podpori srčno-žilnemu sistemu. Prav tako so bogata z vitaminom E in nudijo naravno zaščito celicam pred oksidativnim stresom.

Izberite oljčno olje po svojem okusu

Na voljo so različna ekstra deviška oljčna olja naših lastnih blagovnih znamk, ki ustrezajo različnim okusom in željam. Naša ponudba zajema ekstra deviška oljčna olja iz različnih sort oliv in različnih porekel. Naša klasična ponudba zajema ekstra deviška oljčna olja iz sorte koroneiki, ki je srednje pikantno, izredno kakovostno oljčno olje. Za najbolj zahtevne gurmane in poznavalce pa imamo v ponudbi serijo GOLD SELECTION, poreklo Hrvaška, sorta oliv oblica in PLATINUM SELECTION, poreklo Bosna in Hercegovina (gorati predel Hercegovine na nadmorski višini 200 m, le nekaj km od dalmatinske obale), sorta oliv oblica, istrska belica in leccino. 

Kako uporabiti ekstra deviško oljčno olje v kuhinji?

Oljčna olja so odličen dodatek k solatam, testeninam, mesnim jedem in zelenjavnim prilogam. Priporočljivo jih je uporabljati v hladnih jedeh ali kot dodatek po kuhanju, saj tako ohranijo svojo bogato hranilno vrednost in aromo. Uporabite oljčna olja tudi kot osnovo za omake ali kot okusno začimbo za kruh.

Zakaj izbrati naša oljčna olja?

V naši spletni trgovini z zdravo prehrano se zavezujemo kakovosti. Naša oljčna olja prihajajo od preverjenih kmetov - oljkarjev, ki sledijo naravnim metodam pridelave.
Vsako oljčno olje je pridelano z mislijo na trajnost, tako da na svojo mizo dobite naravni izdelek najvišje kakovosti.

Kako delimo oljčna olja po kakovosti?

Deviško oljčno olje
Izraz "Deviško oljčno olje" pomeni olja, pridobljena iz plodov oljk izključno z mehanskimi ali drugimi fizikalnimi sredstvi pod pogoji, ki ne povzročijo sprememb olja, in ki niso bila drugače obdelana, razen oprana, prelita, centrifugirana ali filtrirana, razen olj, pridobljenih z uporabo topil ali pripomočkov s kemičnim ali biokemičnim delovanjem ali s postopkom ponovnega zaestrenja, ter kakršnih koli mešanic z drugimi vrstami olja.

Deviška oljčna olja so razvrščena in opisana izključno na naslednji način:

  • Ekstra deviško oljčno olje: "Ekstra deviško oljčno olje" pomeni deviško oljčno olje, ki ima največjo vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, 0,8 g na 100 g in druge lastnosti, ki so skladne z lastnostmi, ki jih določi Komisija v skladu s členom 75(2) za to kategorijo.

  • Deviško oljčno olje: "Deviško oljčno olje" pomeni deviško oljčno olje, ki ima največjo vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, 2 g na 100 g in druge lastnosti, ki so skladne z lastnostmi, ki jih določi Komisija v skladu s členom 75(2) za to kategorijo.

  • Lampantno oljčno olje: "Lampantno oljčno olje" pomeni deviško oljčno olje, ki ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, več kakor 2 g na 100 g in/ali druge lastnosti, ki so skladne z lastnostmi, ki jih določi Komisija v skladu s členom 75(2) za to kategorijo. Pozor ! Lampantno oljčno olje, čeprav razvrščeno v kategorijo deviških oljčnih olj, je manj kakovostno deviško oljčno olje s kislostjo nad 2 %, brez sadežnosti in z veliko senzoričnimi napakami. Lampantno oljčno olje ni namenjeno za prodajo v trgovinah na drobno. Porabi se ga za nadaljnjo predelavo (rafiniranje) ali v industrijske namene.

Rafinirano oljčno olje
"Refinirano oljčno olje" pomeni oljčno olje, pridobljeno z rafiniranjem deviškega oljčnega olja, ki ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, največ 0,3 g na 100 g in druge lastnosti, ki so skladne z lastnostmi, ki jih določi Komisija v skladu s členom 75(2)za to kategorijo.

Oljčno olje - mešanica rafiniranega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja
"Oljčno olje iz mešanice rafiniranega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja" pomeni oljčno olje, pridobljeno z mešanjem rafiniranega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja razen lampantnega oljčnega olja, ki ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, največ 1 g na 100 g in druge lastnosti, ki so skladne z lastnostmi, ki jih določi Komisija v skladu s členom 75(2)za to kategorijo.

Surovo olje iz oljčnih tropin
"Surovo olje iz oljčnih tropin" pomeni olje, ki je pridobljeno iz oljčnih tropin z obdelavo s topili ali fizikalnimi sredstvi.

Rafinirano oljčno olje iz oljčnih tropin
"Rafinirano olje iz oljčnih tropin" pomeni olje, ki je pridobljeno z rafiniranjem surovega olja iz oljčnih tropin in ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, največ 0,3 g na 100.

Olje iz oljčnih tropin
"Olje iz oljčnih tropin" pomeni olje, ki je pridobljeno z mešanjem rafiniranega olja iz oljčnih tropin in deviškega oljčnega olja, razen lampantnega oljčnega olja, in ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, največ 1 g na 100 g.

Kaj je bolj pravilno: oljčno olje ali olivno olje?

Večina ljudi si še vedno zastavlja vprašanja: »Olivno olje ali oljčno olje?«, »Zakaj so plodovi olive, olje pa je oljčno?«, »Ali je oljka res samo drevo, oliva pa je sadež?
Kateri od obeh izrazov je v slovenščini dovoljen?«

Dovoljena sta oba. SSKJ, slovar slovenskega knjižnega jezika priznava tako olivi kot oljki enako veljavo: plod je lahko oljka ali oliva, tudi drevo je lahko oliva, čeprav redkeje kot oljka in tudi olje je oljčno ali olivno. Solato si lahko zabelite, s katerim koli želite, čisto po lastni presoji. V Mediterri se zavzemamo za obliko, ki se je skozi zgodovino razvila na slovenskih tleh: oljčno olje.

Zgodovina oljk

Oljka se je prvič pojavila pred nekaj tisočletji v sredozemskem bazenu, od tam pa se je razširila v vse sosednje države. Domneva se, da se je nabiranje užitnih in divjih oljk na območju Egejskega morja izvajalo že od mlajše kamene dobe. Ta zbirka se imenuje Olea Europaea Oleaster. Najstarejše doslej odkrite vzorce cvetnega prahu oljk lahko datiramo v konec mlajše kamene dobe in prihajajo s Krete in Beocije.

50.000 let stare fosilizirane liste evropske oljke so odkrili na otokih: Nisyros, Cyme in Santorini.

Stari Grki so oboževali oljko in ji pripisovali božanski izvor. Tipičen primer je znani mit o tekmovanju Pozejdona in Atene glede imena Aten.

Po starogrški mitologiji je bilo oljčno drevo darilo boginje Atene mestu Atene, ko je potekalo tekmovanje med njo in bogom Pozejdonom za odločanje o pokroviteljstvu mesta. Legenda pravi, da je Pozejdon zasadil svoj trizob v sveto skalo Akropole in ustvaril slani izvir. Ta izvir so kasneje poimenovali Erehtejevo morje. Ko je Atena s sulico udarila v skalo, je zrasla oljka, polna oljčnih plodov. Oljčno drevo, ki ga je posadila Atena na Akropoli, se je imenovalo "Moria Elea" in je veljalo za prvo oljčno drevo, ki je obstajalo v Atenah in po vsem svetu. To je veljalo za obljubo slave in blaginje za mesto.

Za Homerja je bilo oljčno olje »tekoče zlato«. V stari Grčiji je imela oljka pomembno mesto tako v prehrani meščanov kot v mestnem gospodarstvu. V "Ojdipu v Kolonu" Sofokles oljko imenuje "vzgojiteljica otrok". Bila je simbol miru in kdor je ponudil oljčno vejico, je bil sprejet s spoštovanjem. Oljčna vejica je bila tudi nagrada, ki so jo podeljevali zmagovalcem na igrah. Na Panatenejskih igrah je zmagovalec peš dirke prejel za nagrado 700 amfor vrhunskega olja (kar je moralo ustrezati približno 2,5 tone), zmagovalec dirke s kočijami pa približno 5 ton. Atleti so običajno prodajali olje in amfore zunaj Aten po visoki ceni.

Poleg prehrane se je oljčno olje uporabljalo tudi kot osnovna sestavina v kozmetični in parfumski industriji ter kot gorivo za svetilke. Ta uporaba je še vedno ohranjena v majhnih nabožnih oljenkah (kandilia), ki se uporabljajo v cerkvah in gospodinjskih svetiščih.

Raznolikost užitnih oljk je bila velika, kot izpričujejo stari avtorji. Kolymbades in almades so bile olive, sušene in konzervirane v slanici. Hermippus omenja, da »olivam, ki plavajo v slanici, dodamo koromač«. "Thlastai elaiai" so bile razpokane olive. Velike kroglaste olive so imenovali "gongylai", zelo zrele, nagubane pa "drypeteis". "Pityrides" so bile majhne olive barve ovsa. »Stemfilide« so bile črne in so jih zmleli v pasto, imenovano »stemphylon«, ki so jo začinili z zelišči, oljem in kisom (tako kot to počnejo zdaj), da bi naredili tapenado, imenovano »epityron«, ki so jo jedli s sirom.

Nekatere metode, ki so jih uporabljali stari Grki, se uporabljajo še danes. Potem ko so olive namakali v slanici, da bi se znebili grenkega okusa, so jih za nekaj ur namakali v kisu in nazadnje shranili v olivnem olju. Neki avtor priporoča gurmanski recept: olive hranite v kisu, prekuhanem z vinom in začimbami, kot so koriander, kumina, koromač in meta.