KATERO RASTLINSKO OLJE UPORABITI, RAFINIRANO OZIROMA HLADNO STISKANO?

Večina negativnih mnenj glede rastlinskih jedilnih olj temelji na rafiniranih oljih, ki se večinoma uporabljajo v restavracijah, v hitri prehrani in v pred pakiranih, predelanih živilih. Najbolj problematična rafinirana olja so: sončnično, koruzno, repično in sojino olje. Rafinirano olje je bolj čisto, brez majhnih delcev in svetlejše barve. Rafinacija je relativno zapleten proces, ki vključuje obdelavo s kemijskimi spojinami in pod visokimi temperaturami, ki segajo vse do 270 stopinj Celzija. Med postopkom rafinacije se izgubi večina vitaminov, ki jih vsebuje olje in tudi ostale za zdravje koristne snovi. Izgubijo se tudi omega-3 in omega-6 maščobne kisline. S tem postopkom se podaljša življenjska doba olja, ker v njem ni več snovi, ki bi se hitro kvarile. Zaradi večjega izkoristka semen pri postopku rafinacije je rafinirano olje tudi cenovno dostopnejše. V telesu pa so takšne maščobe popolnoma nekoristne.

VAS TO ODVRNE OD UPORABE JEDILNIH RASTLINSKIH OLJ?

Ni se potrebno odreči uporabi olj, le zamenjati jih je potrebno z bolj zdravo alternativo. Hladno stiskana rastlinska jedilna olja so pripravljena izključno z mehanskimi postopki, brez temperaturne obdelave ali obdelave s kemikalijami. Imajo pomembno vlogo pri pripravi uravnoteženih obrokov, saj obogatijo okus, vplivajo na teksturne lastnosti in igrajo pomembno vlogo pri absorpciji vitaminov A, D, E in K, ki so topni samo v maščobah (zakaj mislite, da so naše babice vedno »zabelile« solato ?). Po trenutno veljavnih priporočilih naj bi z maščobami zaužili med 20 in 30 % energijskega dnevnega vnosa.

V ČEM SE RASTLINSKA OLJA RAZLIKUJEJO MED SEBOJ?

Rastlinska olja se med seboj razlikujejo glede na maščobno-kislinsko sestavo, okus, vsebnost vitamina E in fitosterolov. Glede na zastopanost različnih maščobnih kislin se razlikujejo tudi končne lastnosti olja, kot sta točka tališča in točka dimljenja. Maščobe, ki imajo večji delež nasičenih maščobnih kislin so pri sobni temperaturi v trdem stanju (primer: kokosovo olje), medtem ko so tiste z večjim deležen nenasičenih maščobnih kislin v tekočem stanju. Najpomembnejše večkrat nenasičene maščobne kisline so omega-3 in omega-6. Vsaka od teh skupin ima po eno esencialno maščobno kislino, ki jo telo ne more samo proizvesti: alfa-linolenska (omega-3) in linolna (omega-6), zato je nujno potrebno, da ju v zadostnih količinah zaužijemo s prehrano.

KAJ JE NAJBOLJ POMEMBNO VEDETI?

Dobro pa je vedeti, da so omega-6 maščobne kisline res široko zastopane v današnji prehrani in tako ni nič čudnega, da z današnjim načinom prehranjevanja večinoma zaužijemo previsoke količine omega-6 maščobnih kislin, hkrati pa premajhno količino omega-3 maščobnih kislin. Posledično prihaja do neugodnega razmerja med omega-3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami bi namreč moralo biti čim nižje, saj je previsoko razmerje povezano z večjo pojavnostjo vnetnih procesov in razvojem številnih kroničnih bolezni. Da ne bo pomote – tudi omega-6 maščobne kisline so življenjsko pomembne. Ne smemo narobe razumeti, da so kisline omega-6 škodljive, saj so v zmernih količinah nujno potrebne za normalno delovanje telesa.

UŽIVANJE OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE

Pri prehrani je potrebno največjo pozornost nameniti virom omega-3 maščobnih kislin in uživanju omega-3 in omega-6 v pravilnem razmerju, priporoča se nižje od 1:10, idealno razmerje, kot smo že omenili, ima laneno olje, ki vsebuje vrtoglavih 53 % omega-3 in samo 13% omega-6. Deviško hladno stiskano konopljino olje vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline. Vsebuje alfa-linolensko esencialno omega-3 maščobno kislino in gama-linolensko, ki je predstavnica omega-6. Razmerje med omega-3 in omega-6 znaša 1:3. Poleg vsega naštetega najdemo v konopljinem deviškem olju visoke količine vitamina E, ki je znan po svojem antioksidativnem delovanju.

Deviško hladno stiskano laneno olje je najbogatejši vir omega-3 maščobnih kislin med vsemi rastlinskimi olji. Vsebuje jih kar 52% v odličnem razmerju omega 3 : omega 6 = 4:1. Zaradi tako visoke vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, laneno olje res hitro oksidira, zato ga hranimo v dobro zaprti steklenici v hladilniku in nikakor ne uporabljamo za kuhanje. Deviško hladno stiskano olje črne kumine vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline in aktivno učinkovino Timokinon. Mnoge zdravstvene učinke črne kumine, ki so ji jih tradicionalno pripisovali, danes na veliko potrjuje tudi biomedicinska literatura. Do danes je bilo objavljenih že 656 strokovnih študij in sicer v povezavi z diabetesom tipa 2, infekcijo s Helicobacterijo Pylori, astmo, akutnim vnetjem grla idr..

Vsa tri olja lahko dodamo v smoothie, med solate, kot dodatek zelenjavnim prilogam ali pa ga uživamo po žlici, skratka vedno hladno.